Blockchain analiz firması Elliptic, Wasabi’nin Bitcoin gizliliğinin arkasındaki firma olan zkSNACKs’in çalınan paraları görmezden gelip gelmediğini sorguluyor.
Kripto para borsaları bir zamanlar hızlı bir para kazanma seçeneğiydi, ancak Bitfinex hackerları vb. suçlular, blockchain analitik firması Elliptic tarafından sağlanan araştırmaya göre, bugünlerde çoğunlukla darknet pazarlarına yönelim gösteriyor.
Bu arada, Wasabi Wallet veya JoinMarket gibi gizlilik cüzdanları, bir zamanlar popüler olan Bitcoin hizmetleri veren şirketlere göre tercih edilen yeni seçenek haline gelmiş gibi görünüyor. (Elliptic’in ilk verilerine göre, Bitcoin’deki tüm suç gelirlerinin en az % 13’ü 2020’de gizlilik cüzdanları aracılığıyla kazanıldı.)
Ağustos 2016 yılında Bitfinex’ten hacklenerek çalınan ve o zamanlar 72 milyon dolar değerindeyken bugünlerde 7 milyar dolara tekabül eden 120.000 Bitcoin’i herkes hatırlamayabilir.
Elliptic’e göre, çalınan Bitcoin’in yalnızca yaklaşık % 4’ü aklanır veya takas edilirken, büyük çoğunluğu hiç hareket belirtisi göstermedi. Bununla birlikte, Bitcoin fiyatındaki artışla birlikte hırsızları Kasım 2020’de yaklaşık 100 milyon dolarlık bir para transferine teşvik etmiş olabilir yine aynı şekilde Nisan 2021’de 774 milyon dolar değerinde başka bir para transferi daha gerçekleştirildi.
Çok mu özel?
Gizleme taktiği olarak bir dizi Bitcoin işlemlerini bir araya getiren açık kaynaklı bir yazılım olan Wasabi Wallet, büyük ölçüde Cebelitarık merkezlidir ve zkSNACKs adlı özel bir şirket tarafından yönetilip denetleniyor.
Bu, en azından Bitfinex’ten alınan Bitcoin’i takip etmekle meşgul olan Elliptic gibi blockchain analitik firmaları açısından ilginç bir felsefi soruyu gündeme getiriyor.
Wasabi Cüzdan’ın artık kriptodaki tüm yasa dışı işlemlerin büyük bir bölümünü kolaylaştırdığı göz önüne alındığında, zkSNACK yasal olarak ne yapıyor? Elliptic’in kurucu ortağı Tom Robinson bir röportajda konuyla alakalı şöyle söyledi; “Bir mikser operatörü nasıl mikserin yaptığı işlemden sorumluysa onlarda Wasabi’nin yaptığı işlemlerden sorumlular, tabiki de denetlenecekler.”
Wasabi’nin duruşu
Burada dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var.
- Birincisi, Wasabi Cüzdan’ı da içeren gözetim dışı uygulamalar, düzenleyicinin kapsamına girmez.
- İkincisi, zkSNACKs’de ki “zk”, şirketin kendisi de dahil olmak üzere zkSNACKs platformu kullanıcısı hakkındaki her türlü bilgiyi meraklı gözlerden koruyan bir teknoloji dalı olan “sıfır bilgi” anlamına gelir.
ZkSNACKs CEO’su ve kurucu ortağı Bálint Harmat bir röportajda “Dünyanın her yerinden polis departmanları kapımızı çaldı ve bazı işlemleri araştırdı” dedi ve ekledi;
“Blockchain analiz şirketleri aracılığıyla, işlemlerin bir kısmının Wasabi Cüzdan üzerinden yapıldığını anladılar ve onlarla herhangi bir kişisel kimlik bilgisini veya IP adresi gibi şeyleri paylaşıp paylaşamayacağımızı soruyorlar.”
Harmat, yazılımın oluşturulma şekli nedeniyle hiçbir şeyi paylaşamayacağını söyledi.
“Birisine tüm sunucularımıza erişim izni versek bile, elimizde veri olmadığı için herhangi bir veri toplayamazlar. Yazılımı bu şekilde oluşturuyoruz ”diyerek sözlerini noktaladı.