Tesla CEO’su Elon Musk, “Dogecoin madencilik makinelerinin ürettiği ısıyı kullanan bir küvet üretmek” gibi gülünç bir fikir edindi.
Bu ilginç plan, önde gelen kripto takipçisi Blockfolio’nun Twitter hesabı tarafından önerilmişti.
Kripto para birimi Dogecoin, bir şaka sonucu ortaya çıkmış olsa da, ByteTree verilerine göre; Dogecoin madencileri, 2021’de %4.500’ün üzerinde artan işlem fiyatları sayesinde ciddi paralar kazandı.
Dogecoin, Bitcoin‘e kıyasla enerji tüketimi daha az olan, Scrypt tabanlı bir kripto para birimidir. Çift madencilik sistemine sahip olması sebebiyle, yalnızca “Litecoin” gibi diğer madeni paralarla birlikte kullanılabiliyor.
Tıpkı elektrikli arabalar gibi, madencilikten kaynaklanan ısıyı çevreye yararlı şekilde geri dönüştürme fikri de tam olarak yeni değil. 2018’in başlarında, Çek girişimci Kamil Brejcha, serasında domates yetiştirmek için kullandığı geleneksel ısıtıcıları, madencilik teçhizatlarıyla değiştirerek manşetlere çıkmıştı.
Kamil Brejcha attığı tweet şöyleydi:
“Madencilik kripto para birimleri ve tarımın birlikte çalışabileceğini kim hayal edebilirdi? İlk kriptomates grubu hasat edilmeye hazır. Fazla ısıyı domates serası için kullanıyoruz ve çalışıyor :-)”
Ayrıca birkaç kripto madenciliği şirketi, işletmelerin ve özel evlerin ısıtma sistemlerine bağlanabilen ekipmanlar üretip hizmete sunmaktadır.